side-area-logo

Håkan Welander

Insatsområde:
Libanon, Somalia, Bosnien

Håkan Welander har röjt minor såväl som varit rörmokare i fält. Under sin mission i Libanon var han vaktgruppchef, i Somalia var han vvs-montör och i Bosnien tjänstgjorde han som gruppchef för en minröjnings- och pansarskyttegrupp.

”Dels är det äventyret som lockar. Sedan har det för mig också handlat om att kunna göra en skillnad. Istället för att sitta hemma i tv-soffan och svära så kan man åka iväg och göra något.”

”Jag tycker jag har gjort skillnad genom att hjälpa folk i svåra situationer. De länder jag har varit i har varit drabbade av inbördeskrig och det är klart att vår närvaro gör skillnad. Hade vi exempelvis inte varit i Bosnien hade kartan sett väldigt annorlunda ut idag”

 

SOM PÅ FILM
Håkan gjorde sin första mission i Libanon och klev av planet på flygplatsen i Tel Aviv. Där möttes han av värmen och en annan tillvaro än den hemma i Sverige.

”Det var väldigt annorlunda att komma ner första gången. Men människan vänjer sig snabbt vid olika situationer.”

Under hans tid i Somalia inträffade det som senare kom att bli både bok och film, den så kallade ”Black Hawk Down”-incidenten. Två amerikanska Black Hawk-helikoptrar blir nedskjutna under slaget om Mogadishu i oktober 1993. En incident som också har satt sina spår i Håkan.

”Vi var inte direkt inblandade i det och kände inte av själva striden. Men jag såg de där ranger-soldaterna när de kom. Det var faktiskt precis som i filmen. De kom i ett helt gäng helikoptrar, som flög över vår camp. Då förstod vi att det var något på gång. Det var oroligt överallt och mycket helikoptertrafik. Man såg lite rök över staden. Det kom sedan en del skadade amerikaner till vårt sjukhus i slutet av incidenten.”

 

GER PERSEPKTIV
Hemkomsten kan ibland bli lite av ett vakuum. Inte minst därför tycker Håkan att det är viktigt att uppmärksamma veteraner och deras erfarenheter.

”Det blir väldigt tyst om det hela när man väl kommer hem. Folk kanske lyssnar ett par minuter och sedan är det inte mer med det. Efter jag kom hem från min första mission i Libanon var det lite kämpigt. Det tar ett tag innan man kommer hem. Man är hemma, men ändå inte. Mentalt är du kvar i missionsområdet ett tag.”

”Det är bra att veteraner uppmärksammas. Det blir en upprättelse. Detta har format mitt liv. Jag hade säkerligen inte varit den jag är idag om jag inte hade gjort de här missionerna. Jag hade varit en annan typ av människa. Det har format min inställning till människor och gjort att jag accepterar folks olikheter på ett annat sätt. Jag bryr mig inte om småsaker längre och inser att vi har det ganska bra här hemma i det stora hela.”

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin