side-area-logo

Ann-Britt Böhm

Insatsområde: Liberia

Ann-Britt Böhm är polisinspektör och jobbar i polisområdet Storgöteborg. 2012 åkte hon på mission till Liberia. Det var en FN-ledd mission med uppdraget att vara mentor i utredningsarbetet och stärka det kvinnliga ledarskapet enligt FNs resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet.

”Jag hade aldrig varit i något afrikanskt land tidigare. För mig var det en utmaning och spännande att få möjligheten att åka iväg. Det ger perspektiv på tillvaron. Jag bistod i utredningsarbetet kring främst sexualbrott.”

”Jag tror kollegorna på plats kanske först tyckte vi var lite jobbiga som hade massa åsikter om vad de skulle göra. Men sedan när de förstod att vi ville väl, fick vi väldigt bra kontakt. Åtminstone under den tid vi var där höjde vi statusen för de kvinnliga poliserna. Jag vet inte hur det ser ut nu, men jag är helt övertygad om att vi har satt våra fotspår.”

 

ÖMSESIDIGT LÄRANDE

I mentorskapet ligger även ett ömsesidigt lärande. En del av att åka på mission handlar också om att själv vinna insikter och få perspektiv på tillvaron hemma.

”Man lär sig väldigt mycket själv, om varför vi är olika, men ändå lika i vissa situationer. Det gäller även FN-poliser man träffar från andra länder. Man får en förståelse för deras kultur, som man har nytta av senare i livet.”

”Jag är oerhört tacksam över att jag är född och uppväxt i Sverige. Jag har fått en större förståelse för andra folk när de kommer hit och varför det tar lite tid att acklimatisera sig till vårt samhälle, som kanske många skulle behöva lära sig.”

”När jag kom hem satt jag som i en bubbla och vi hade andra typer av bekymmer i vår vardag. På landsbygden i Liberia fanns det andra problem som var betydligt större än våra problem. Där handlar det mer om överlevnad.

”Man kunde exempelvis se i slutet av månaden att det plötsligt blev många fler trafikkontroller. Det berodde på att polisen hade ont om pengar och då blev det korruption. De stoppade bilar för att ta pengar från de som passerade. Det tog tid innan man förstod hur det fungerade. Det var ett sätt att överleva.”

 

SPRIDA KUNSKAP

Erfarenheterna och de perspektiv någon tar med sig från en mission kan helt variera. En del upplevelser är svåra, andra är roliga och utvecklande. Oavsett var på skalan av upplevelser någon befinner sig, ser Ann-Britt ett stort värde i att uppmärksamma de som varit på utlandstjänst.

”Att åka på mission är ett sätt att visa engagemang. Det är nyttigt att möta andra kollegor och andra kulturer. Det är roligt att kunna var med och sprida kunskap om att det finns olika typer av uppgifter och att det inte enbart är höga chefer som åker iväg.”

”Jag kände mig hela tiden säker i Liberia. Men det finns så klart veteraner som bär på svåra upplevelser. Kan kunskapen om veteraner bidra till att hjälpa andra att må bättre är det väldigt bra.”

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin